Annons:
Etikettraser
Läst 77491 ggr
NinniH
2011-12-18 21:52

Staffordshire Bullterrier - Rasartikel

- En clown med muskler. Staffordshire bullterriern, eller Staff/Staffe som den även kallas, är en hund med stor tillit till människan och en karisma som gör att det är svårt att inte fastna för dem. Men precis som med alla raser passar den inte till alla. I denna artikel kan du läsa lite om rasen i sig, vad de kräver för ägare och även länkar för fortsatt läsning.

Utseende

Enligt standarden är önskvärd mankhöjd runt 36-41cm och höjden ska vara i proportion till vikten. Vikten i sig bör vara 13-17kg för hanar och 11-15kg för tikar. Färgmässigt är dem tillåtna i röd, vit, blå, fawn eller svart. Dessa färger är godkända i kombination med vitt. Även brindle i alla färgerna, med eller utan vitt, är godkänd. Något som inte är önskvärt alls är leverbrunt eller en svart hund med tantecken.

I standarden under Helhetsintryck står följande: ”Staffordshire Bullterrier är en välbalanserad, släthårig ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Den skall vara muskulös, aktiv och spänstig. ”

Rasens historia
Rasen har sitt ursprung i de gamla ”Bull and terrier”-hundarna som då främst användes inom hundkamp. Det fanns dem som ville etablera staffen som en egen ras och jobbade därmed fram en rasstandard utifrån de hundar som fanns. 1935 godkändes Staffordshire bullterriern som egen ras och den rasstandarden ser i nuläget likadan ut med några få justeringar.

Staffordshire bullterriern idag, egenskaper och mentalitet
Staffen är idag mer utav en aktiv sällskapshund. Den gillar att följa med och prövar gärna på det mesta. Utställning är det området där staffen varit vanligast, men fler och fler staffar syns nu även inom weight pull, agility, lydnad, viltspår etc. Staffen är en ras med hög smärttröskel, men det innebär inte att den automatisk är hård. Tvärtom är det en ofta känslig hund i den bemärkelsen att den lätt tar åt sig om man blir arg, vilket man bör komma ihåg särskilt när det kommer till uppfostran under valptiden. Den beskrivs i övrigt som en hund med stort mod och ihärdighet, intelligens och tillgivenhet. Man vill också att den ska vara djärv, orädd och fullständigt pålitlig.

När det kommer till hur väl de funkar med andra husdjur så varierar det. Vissa skulle utan större tvekan käka upp en kanin eller hamster om de fick chansen, medan andra går bra ihop med andra djur. Det är alltså mer en fråga om individen.

Hälsa och avel
Rasen dras främst med hudproblem/immunproblem, då särskilt demodex. I nuet görs en arvsstudie om demodex, som innefattar inte bara Staffordshire bullterriern utan även American staffordshire terrier och Mops. Mer finns att läsa längst ner i artikeln, under länkar. Förutom demodex finns det även en del annat att komma ihåg när man funderar på en staff: L2hga, HC och PHPV/PHTVL. L2hga är en sk neurometabolisk störning och gör att hunden kan få epileptiska anfall, ataxi (svårt att koordinera rörelser), skakningar, förändrat beteende m.m. Det är en recessiv gen och för att få den krävs att båda föräldrarna bär på den eller har detta problem själva. HC är en ärftlig katarakt, men inte medfött. HC är även det recessivt. PHPV/PHTVL är en sjukdom som påverkar ögat och synen i olika grader, allt ifrån fläckar på linsens baksida till mer allvarliga förändringar. Råd till valpköpare är alltså att köpa valp efter föräldrar som inte bär på dessa anlag, det vill säga är ”Clear”.

De ovan nämnda är det som man främst bör kolla på, men även HD/ED är något att ha i bakhuvudet. Ser man till SKKs statistik så är det väldigt få staffar som gör dessa kollar. År 2010 är det enbart 121 staffar som gjort HD-röntgen och 118 stycken som gjort ED-röntgen. Sett till dessa så ligger majoriteten mellan A till C-höfter (HD) och ca 80% är fria på armbågarna (ED). Även om det inte anses vara något problem i nuläget, är det ändå ingen nackdel att se till att också HD och ED-statusen är bra.

Att äga en Staffordshire bullterrier
En staff är en aktiv sällskapshund och gillar därmed att röra på sig och arbeta. Staffen är som gladast när den får vara med på allehanda äventyr vi människor hittar på. Om man ska äga en staff bör man också ha en stor portion humor, för denna ras är en clown ut i klospetsarna. Man bör inte vara en person som gillar att vara ute i timtal i snö och rusk, då rasen överlag tenderar att vara riktiga fryslortar. Tålamod är en bra egenskap som staffe-ägare, då de ibland kan vara lite envetna. Fördomar är något man troligen kommer stöta på och man bör vara en person som inte tar åt sig för hårt utav dessa, utan ser till att ens hund/-ar är bra representant/-er för rasen.

Mer information
Rasens standard: http://www.skk.se/Global/Dokument/Rasstandarder/standard-staffordshire-bullterrier-fci76.pdf?epslanguage=sv

Rasklubbens hemsida: http://www.ssbtk.se

Staffinfo: http://www.staffinfo.se


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Annons:
Loveradio
2011-12-19 00:17
#1

Boxern är ju också en riktig clown, så det har raserna gemensamt Flört Och det syns verkligen när Valle och hans Staffekompis leker haha.

Trevlig artikel!

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

NinniH
2011-12-19 10:13
#2

#1: Haha ja, nog syns det alltid. Mina staffars bästa kompis är just en Boxer. Tungan ute


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Loveradio
2011-12-19 16:03
#3

#2 Haha vad är oddsen Flört

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

LillyB
2011-12-19 17:31
#4

Jättbra artikel med jättefina bilder! :D

\\\\\\\\\\\\\\\\_

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

amela87
2012-01-03 22:26
#5

jätte bra artikel! Flört




monstermash
2012-01-04 18:32
#6

Jättebra artikel. :)

Är själv sugen på att införskaffa denna ras om något år eller två, denna artikeln var väldigt användbar!

Annons:
zoolatri
2012-01-12 21:49
#7

Vilken trevlig artikel!

Här lutar det åt att nästa hund blir en staffe(eller en dsg till), men det dröjer tills tanthunden gått ur tiden. Och jag hoppas det dröjer! Men man drömmer väl alltid om nästa hundköp;) Planera i god tid är ju inte någon nackdel…

Wand
2012-01-13 12:15
#8

Intressant läsning!

Vi hade en staffhane hemma förra sommaren, vi fick honom av en uppfödare för att hon inte skulle ha honom till avel mer, hon skulle avliva honom annars.

Tyvärr så var han hemskt oförutsägbar, han var hur go som helst och satte sig ALLTID i knäet och slickade en i ansiktet. Men han darrade konstant, och ibland kunde han helt plötsligt göra utfall emot människor när man var ute och gick.

Dessutom var vår tik på honom hela tiden, hon kan inte leva med andra hundar och det var sista försöket vi gjorde.

Så vi fick ge honom till en bekant, och där mår lilla Eddie nu bra!

Det är fantastiskt fina och trevliga hundar.

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Inspiration
2012-02-01 16:47
#9

Tror ni att en staffe skulle kunna vara en bra första hund? Om man då har hundvana osv sen tidigare.

Loveradio
2012-02-01 17:35
#10

#9 Absolut. Om man har läst på ordentligt om rasen och vad den kräver :)

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

NinniH
2012-02-01 18:23
#11

Instämmer med #10. Så länge man vet vad det är för typ av hund, vad den kräver, behöver osv.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Inspiration
2012-02-02 06:24
#12

#10/11 Låter fint. Då väntar några år av plugg haha. Nej men man vill ju vara så förberedd på det som möjligt, bästa förutsättningarna för ens nya livskamrat. Men vad jag läst om rasen hittills så känns det som en bra början!

monstermash
2012-05-17 19:47
#13

Är det något man ska tänka på innan man väljer en Staffe? Förutom det som står i artikeln. Hur mycket motion kräver dem egentligen på ett ungefär? =)

Väldigt kortfattat så kommer jag aktivera hunden med mycket långpromenader, ett stort plus om den ockå kan följa med på vandringar ibland (men det tänker jag att alla hundar kan om de har konditionen till det), jag vill även köra lite agility på hobbynivå någon/några gånger i veckan, och testa att spåra med hunden. Förutom det kommer jag självklart köra hjärngympa och lydnad med den. Har ingen avsikt att tävla i lydnad dock. Vore toppen om jag kan cykla med hunden!

Sedan har jag läst lite här och var att de kan ha könsbunden aggressivitet, vad innebär det?

Annons:
NinniH
2012-05-17 19:52
#14

#13: Hur mycket de kräver är individuellt, vissa är aningens svårmotiverade att få att arbeta, medans andra gladeligen gör allt och lite till. Jag tycker det låter som bra aktivering för en staffe, de är som sagt ganska mångsidiga. Glad

Könsbunden aggressivitet menas att vissa kan ha svårt för hundar av samma kön, dvs hanar svårt för hanar och tikar svårt för tikar. Det är inget jag märkt av, men det är något att ha i bakhuvudet utifall man skulle få en sådan individ.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

monstermash
2012-05-17 23:00
#15

#14 - Kul att höra att det iallafall passar som aktivering på en staffe. :)

Aha, okej. Tack för svaret!

Brukar dem vara kräsna med maten? =)

NinniH
2012-05-18 07:22
#16

#15: Det är väldigt olika. Vår hane är väldigt kräsen med vad han äter, medans tiken gladeligen äter allt mellan himmel och jord. Tungan ute


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

monstermash
2012-05-18 15:45
#17

#16 - Så det är åtminstone ingen ras som är känd för att vara extremt kräsen. Flört

[Engstaff]
2012-05-30 12:48
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Jätte bra artikel, har själv en staffe och hon är då en riktig clown kan jag lova. ;)

[Madlene]
2012-05-30 13:11
#19

hahahhaha bild 2 :D

monstermash
2012-05-31 15:48
#20

#18 - Vad har hon för teckning? :)

Annons:
[Engstaff]
2012-05-31 23:35
#21

hon är rätt ljus Brindle (tigrerad) med vitt bröst och vitt på några tassar. :) Lite ovanlig i färgen och rödare än sin kullsyster som blev mer svart i tigreringen. :)

monstermash
2012-06-06 11:59
#22

Aha, okej. :D

[Chabelis]
2012-11-01 19:43
#23

Någon här som har valp från Notorious staffords i Norge?

AkaiTsuki
2013-02-03 22:47
#24

Hur menar ni att dem är "clowner"? Vad är det för bus dem gör eller är det i sättet dem leker?

//Joanna

NinniH
2013-02-04 10:51
#25

#24: Det är sättet de är på helt enkelt. En Staff i hushållet bjuder till många skratt genom sättet de är, inte bara när de busar. Svårt att förklara exakt, men har man varit en längre stund hos någon som äger Staff så lär man bli varse vad det innebär. Glad


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

AkaiTsuki
2013-02-04 18:44
#26

#25 Finns bara massa rottweilers runt omkring mig ju Foten i munnen

//Joanna

NinniH
2013-02-04 18:52
#27

#26: Vart i landet bor du? Så kan jag se om det finns någon kennel du skulle kunna besöka och få träffa denna underbara ras. Glad


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Annons:
AkaiTsuki
2013-02-04 18:55
#28

Bor i trollhättan :)

//Joanna

NinniH
2013-02-04 20:03
#29

#28: Hittar inga kennlar just i Trollhättan, åtminstone inte på rasklubbens hemsida. Däremot finns en hel del i Göteborg. Glad

http://ssbtk.se/empty_136.html


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Emil Magnusson
2013-03-18 21:17
#30

En fråga bara. 
Jag har inte haft hund innan (även om jag passar andras så ofta som jag får tillfälle) och ska snart flytta hemifrån. Jag vill gärna ha hund när jag gjort mig hemmastadd (hur lång tid det nu tar) och efter att ha läst på om rasen och träffat en del staffar har jag egentligen bara ett frågetecken kvar. Jag älskar att springa och undrar därför om staffar kan följa med och springa längre sträckor. 

Jag vet att det låter löjligt men jag vill att den hunden jag skaffar i framtiden ska kunna följa med och springa/jogga en mil om dagen. 😛 Klarar en staffe det?

monstermash
2013-03-18 22:47
#31

#30 - Så länge den har grundfysiken för det skulle jag säga att den klarar att springa en mil, ja.

Emil Magnusson
2013-03-18 23:52
#32

Gött 🙂
Tackar för svaret.

monstermash
2013-03-19 02:11
#33

#32 - Hade en kompis som sprang en mil med sin chihuahua regelbundet och deras vardagspromenader låg ungefär på en mil dagligen. Vet folk som sprungit med sin staffe med, vi människor springer ju inte så fort om man jämför med en lös hund egentligen. :)

Waymore_Hoss
2013-03-19 09:40
#34

Det finns dock en del värmekänsliga hundar i rasen som skulle kunna ha problem att springa en mil på sommarens varmare dagar.

Annons:
Loveradio
2013-03-19 12:18
#35

#34 Fast det är väl ändå självklart att man inte springer när det är jättevarmt.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Kimji
2013-03-20 11:44
#36

Jag är lite nyfiken på hus pass känsliga dom är för kyla? Vad har ni för erfarenheter där? Är sugen på rasen men jag bor i Umeå och vill kunna ta med min hund på längre skidturer osv. Funkar det om man använder täcke?

Loveradio
2013-03-20 11:54
#37

#36 Många är frusna, så täcke är nog ett måste.

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

NinniH
2013-03-20 12:47
#38

#36: Vet att det finns x antal staffar i norr och huruvida längre skidturer funkar är nog individuellt och beror mycket på hur kallt det är. Täcke är absolut ett måste. Men det är inte bara kroppen de fryser om, utan ofta även tassarna. Vi bor ex i "mitten" av landet och våra har täcke när det är -5 eller kallare och vid -10 lyfter våra mycket på tassarna och tycker det är kallt om dem.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Emelie
2013-03-20 19:24
#39

Det här med könsbunden aggressivitet är som sagt helt olika från hund till hund, men jag skulle vilja påstå att det förekommer mer hos staffar än hos många andra raser.

Min staffehane jag hade funkade inte ihop med andra hanar, och även vissa tikar var det svårt med. Han började aldrig ett slagsmål, men andra hundar hade en tendens att flyga på honom (troligtvis pga hans dominanta kroppsspråk), och när ett slagsmål väl var igång så var han inte den som backade ur, utan hade nog kämpat tills döden om man inte avbrytit honom.

Dock har det väldigt mycket att göra med hur mycket man socialtränar staffen med andra hundar när den är valp, då det just med staffarna är extremt viktigt att hund-kroppsspråket faller på plats ordentligt redan från början. Blir det fel där så blir det i lag fel även senare i livet, och tro mig, det är absolut inte kul att ha en staffe som är aggressiv mot andra hundar.

Annars är det en underbar ras, men jag hade som sagt min hane och vi klickade aldrig riktigt. Om det är en svår ras eller om jag bara fick ett väldigt svårt exempel av rasen är nästan omöjligt att säga då jag ju bara haft en än så länge. 

Sist men inte minst så är det en riktigt rolig hund, clown som sagts tidigare och man kan inte bli annat än glad när den är mitt uppe i sina roliga konster! 🙂

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

NinniH
2013-03-20 21:05
#40

#39: Tänk vad olika ens erfarenheter är. Jag har hittills inte stött på en enda staff som har könsbunden aggressivitet faktiskt och hört talas om väldigt få. 🙂

Att han försvarar sig om han blir påhoppad ser inte jag som könsbunden aggressivitet. Vår hane skulle säkerligen också försvara sig om så var fallet, men har inga problem att umgås med andra hanar för det. Det enda han inte tolererar är hundar som inte vet hur de ska bete sig, oavsett kön, och då går han helt enkelt undan.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

vallhund
2013-03-20 21:45
#41

Jag känner en staffetik som inte kan umgås med andra tikar, oavsett ras, hanar däremot går bra.

Det är nog ganska naivt att tro att diverse bullhundar kan umgås problemfritt med hundar av samma kön efter könsmognaden.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Emelie
2013-03-20 22:45
#42

#40 Vad skönt att Grim går undan om han tycker det känns fel! 🙂

Ice försvarade sig inte bara utan hela hans kroppsspråk jäntemot andra hanar var "aggressivt", det fungerade bara inte som det skulle där.

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Kimji
2013-03-21 00:47
#43

#38 Ok tack för svar.

Hur svarar en hane på kastrering då? Det är självfallet individuellt men går det att ta udden av aggressionen så eller är det redan för sent?

vallhund
2013-03-21 01:12
#44

#43 beror utfall/aggressivitet på osäkerhet så blir problemen oftast värre efter kastrering, gäller båda könen.

Är beteendet psykiskt befäst, typ på en 2 - 3 årig hund eller äldre brukar kastrering inte ha så stor effekt.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Waymore_Hoss
2013-03-23 19:30
#45

#35

Även om det är en varm dag borde rimligtvis hunden kunna klara av en joggingtur på morgonen eller kvällen. En del hundar i rasen är väldigt värmekänsliga och talar vi enbart om promenader så kan t o m en lugn sådan vara ett problem en varm sommardag för många hundar i rasen.

Waymore_Hoss
2013-03-23 19:34
#46

#41

Jag håller med. Visserligen är socialiseringen viktig men jag tror man gör sig själv en otjänst genom att intala sig att det skulle förhindra hundaggressivitet senare i livet. Man får inte glömma bort negativa rasbundna egenskaper.

Heidi
2014-02-03 22:45
#47

Fattar jag det rätt eller fel att även om Staffordshire Bullterrier är en energisk hund så har den inte samma behov av motion och mentala stimulans som American staffordshireterrier?

//Heidi - Webbtidningen för djurintresserade- Vimeddjur.se

NinniH
2014-02-04 14:11
#48

#47: Av det jag förstått från de som har amstaff, så är de i större behov av mental stimulans och motion än staffen. Men det kan såklart variera från individ till individ och även mellan linjerna hos staffen. Det finns linjer med högaktiva staffar och så finns det dem som nöjer sig med mindre.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

Annons:
Heidi
2014-02-04 20:43
#49

#48

Nu har jag frågat flera och det verkar så som du säger. Men självklart är de individer de också. Men en bra uppfödare ska ju kunna matcha valp utefter valpköparens aktivitetsnivå och kunnighet 🙂

//Heidi - Webbtidningen för djurintresserade- Vimeddjur.se

Upp till toppen
Annons: