Raser

Boxer - Rasartikel

2011-12-20 00:45 #0 av: Loveradio

"En ängels själ i en gangsters kropp". Boxern är en ras med stor livsglädje och mycket energi. Det är en bruksras, alltså en ras som älskar att arbeta och mår bäst om den får göra det. Detta gör att rasen inte passar vem som helst. Läs mer om denna underbara ras här.

Utseende

Boxern är en medelstor hund med kvadratisk kroppsform och kraftig benstomme. Karaktäristiskt för rasen är den platta nosen och djupa bröstkorgen. Mest karaktäristiskt för rasen anses dock vara huvudet. Boxrar har ett väldigt uttrycksfullt ansikte. Den finns ett gammalt uttryck som säger att Boxern är den enda hunden med ett ansikte. En bra Boxer ska ha en kombination av muskelatur och elegans. Den ska inte vara klumpig och tung men får heller inte vara luftig eller lätt. Hanar ska vara mellan 57-63 cm i manken och väga över 30 kg och tikar ska vara 53-59 cm i manken och väga runt 25 kg. Pälsen är kort och slät. Rasen finns i 2 färgervarianter: gul och tigrerad. I båda fallen med svart mask. Den gula färgen förekommer i olika nyanser, från ljusgul till mörkt hjortröd. En nyans mellan dessa (rödgul) anses vackrast. Den tigrerade variantens bottenfärg förekommer också i olika nyanser. Viktigt är att bottenfärgen och strimmorna ska vara tydligt avskilda. Vita tecken anses inte som fel, utan brukar anses väldigt tilltalande.

Det förekommer också vita Boxrar, det är dock inte en önskvärd färg och godkänns inte vid utställning.

Rasens historia

Boxern härstammar från den tyska bulldoggen Brabanter Bullenbeiser, en ras med mycket gammalt ursprung. På den tiden var uppfödare av rasen mestadels jägare som använde rasen till jakt. Dess uppgift var att hålla fast bytet tills jägaren kom. I slutet av 1800-talet korsades Bullenbeisern med Engelsk Bulldogg och på så sätt fick man fram Boxern. Den första rasklubben startades 1895 i München. Och den första standarden kom år 1902. Boxerns namn tror man syftar på rasens sätt att boxas med framtassarna vid lek.

Boxern idag, egenskaper och mentalitet

Rasen är idag en bruksras och aktiv sällskapshund och är väl lämpad för alla former av bruksarbete. Den trivs och mår bra av att få arbeta. En Boxer är mentalt stabil, modig, nyfiken och livlig. Det är en vänlig ras som älskar barn och tillsammans med sitt oändliga tålamod gör det rasen till en perfekt familjehund. Den är trofast och tillgiven mot sin familj och är varken bakslug eller falsk. Boxern är intelligent och samarbetsvillig, vilket gör den lättlärd. Samtidigt som rasen besitter mycket arbetsvilja är den envis och självständigt. Vilket gör att den inte ska dresseras genom tvång utan detta ska ske genom ett samarbete mellan hund och förare. En Boxer har mycket humor och mognar sent, vilket kan göra att rasen uppfattas lite flamsig. Som ägare till rasen bör man därför ha mycket humor.

Rasen används också som tjänstehund bl.a som polishund, väktarhund, servicehund, bevakningshund och räddningshund.

Hälsa och avel

Svenska Boxerklubben är ansluten till två hälsoprogram som registreras av SKK. Dessa är höfledsdysplasi (HD) och knäledsartros (knä). När hunden är över 12 månader ska röntgen av höfter och knän ske. Resultaten registreras hos SKK. Utöver dessa hälsoprogram har Svenska Boxerklubben egna rasspecifika rekomendationer för Renal Dysplasi och hjärtproblem. En relativ hög andel Boxrar har blåsljud. Ungefär 50-80 %. De flesta är dock låggradiga. Andra problem inom rasen är hudproblem, allergi, spondylos och kejsarsnitt.

Rasen kräver knappt nån pälsvård alls. Vid fällningsperioder kan man om man vill kamma igenom pälsen med en gummikarda för att få bort döda hårstrån.

Att äga en Boxer

Boxern är en trevlig familjehund och sällskapshund men samtidigt en brukshund med mycket motor. Dess sprallighet och humor är ofta det man fastnar för som Boxerägare. De mognar sent och är ofta fulla av upptåg och clownerier vilket gör att man som Boxerägare utöver mycket humor bör ha stort tålamod. Dess mångsidighet och arbetsvilja gör att man inte har nån begränsning gällande aktivitet. Lydnad, agility, spåra, personsök, långpromenader, fjällvandring, weightpull - Boxern är med på allt. Rasen mår bäst av att få vara nära sin familj och följer gärna med på utflykter och bilturer. Detta kan både vara positivt och negativt då man får lägga ner en hel del tid på ensamhetsträning. Rasens kärlek till människor gör att den helst vill fram och hälsa på allt och alla. Detta bör man dock inte alltid tillåta, då det kan skapa stress. Och det är också man själv som ledare som ska bestämma när och om det får hälsas.

Bild 1: Juan Ramon Rodriguez Sosa

Bild 2: Daryl Cook

Bild 3: _J_D_R_

---------------------------------------------

Mer infomation

Rasklubb - http://www.boxerklubben.nu/

Om rasen -  http://www.skk.se/hundraser/boxer/

Brukshundklubben - http://www.sbk.nu/

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-12-21 17:48 #1 av: LillyB

En jättefin artikel!! Skrattande Och vilka fina bilder!

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2011-12-21 17:54 #2 av: Loveradio

#1 Tack så mycket Glad

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-01-05 15:14 #3 av: pius314

Åh vad han (och ni tillsammans) är fina Skrattande

Fin artikel!

 

Anmäl
2012-01-05 17:47 #4 av: Loveradio

#3 Tack! Glad

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-01-15 19:05 #5 av: mejamylove

äntligen bullhundar.ifokus! har längtat så :P gud så söt boxer du har! tror ja sagt de förr men säger de igen :)

Anmäl
2012-01-15 19:12 #6 av: Loveradio

#5 Vad kul att du hittat hit! :) Tack Glad

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-01-15 19:17 #7 av: mejamylove

ja blev överlycklig när ja såg bullhundar i rutan för andra ifokus-sajter :p

Anmäl
2012-01-15 20:09 #8 av: LillyB

#7: Jätteroligt att höra! :D

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.