Annons:
Etikettträning-och-tävling
Läst 28381 ggr
Chilli10
2011-12-20 18:55

Vad är Weight Pull?

En artikel som beskriver vad Weight Pull är, hur man tränar det och mycket mer!

**Vad är Weight Pull?
**Weight pull, WP, är en hundsport som går ut på att hunden ska dra en vagn från start till mål på kommando. Sträckan är 4,8 meter och den hund som drar tyngst i förhållande till sin kroppsvikt vinner viktklassen. Hunden måste ha en specialkonstruerad sele för att kunna dra dessa vikter, det bästa är om den måttanpassas. Det finns flera hemsidor där man kan beställa weight pullingselar.

Weight Pull kommer ursprungligen från USA där man började använda hundar för att dra, där det var för svår terräng för hästar. Redan på 1800-talet började guldgrävarna i Alaska att tävla om vilken hund som var starkast. Sporten etablerades 1970, i USA. Idag skiljer sig sporten i Sverige mycket från den i USA. Här är sporten hårt reglerad med olika regler så som att hunden ej får hetsas att dra med hjälp av bollar. Detta för att hunden ska dra på ett lugnt och metodiskt sätt. Sveriges äldsta WP förening SWBA (Swedish Working Bulldog Association) startades 2002. Det finns även en mindre organisation WPS (Weight Pull Sweden) som startades senare.

Amstaffen Rex

Amstaffen Rex.

**Hur tränar man Weight Pull?
**I princip så kan man börja träna WP när valpen är 8 veckor gammal. Då gäller förstås bara att vänja hunden vid selen och att det är roligt när selen är på. Detta kan man som enklast göra genom att ta på selen när man ska gå vanliga promenader. Ha på selen i olika miljöer så att både du och hunden känner er bekväma med den. Vartefter även att ha något ”viktlöst” skramlande bakom sig. (Lämpligt att hunden växt till sig då!) Tex en 2-liters petflaska med några nävar grus i, så att hunden vänjer sig vid skramlandet. Bind fast flaskan med ett 1-1.5 meters snöre mellan den och selen. Man ska aldrig låta hunden dra på betong eller asfalt. Tänk alltid på hundens välbefinnande.I början kommer hunden naturligtvis vara nyfiken på vad som skramlar bakom den, låt hunden kolla och försäkra sig om att den inte är farligt.

Hitta på ett kommando för att dra, detta kommer att behöva upprepas mycket speciellt i början. Ha hunden kopplad och gå med bredvid. Det viktigaste att lära hunden är att WP är kul. Gör träningen till en lek. Den största skadan som kan göras är att pressa hunden för hårt, då självförtroende är A och O i WP.  Därefter kommer styrka och teknik. Även tålamod från tränare/förare. Därför är det viktigt att skynda långsamt, ett flertal tränare rekommenderar att man väntar minst 2 veckor mellan varje viktökning som då kan vara mellan 1-3 kilo beroende på hundens vikt. Även beroende på hur mycket ni tränar. Det kommer vara lagom för hunden att dra i ca 7 meter. I detta skede är beröm mycket viktigt, beröm hela tiden när hunden drar bra. Öka sträckan succesivt. Ta igen genväg genom att locka med leksak eller liknande, hunden ska vilja jobba för dig och sin belöning, för att det är roligt! Om ni tränar på en annan plats än vanligtvis, minska vikten för att hålla hundens självförtroende på topp.

När man kommit längre i sin träning och hunden kan dra 75% av sin vikt i minst en halvtimme är det lagom att gå vidare i sin träning genom att börja dra framför vagnen. Du kommer då att behöva backa en del i träningen, då hunden måste vänja sig vid vagnen och inte sänka självförtroendet.

När du börjar träna WP spelar hundens ålder inte så stor roll, även när man tränar WP är grund- och allmänlydnad mycket viktigt, även att få en hund som vill jobba. Detta gör WP-träningen enklare längre fram. Därför kan det vara bättre att börja med träningen senare. Många menar att det är lämligt att börja träna som först vid 18-19 månaders ålder. Man kan låta hunden börja dra vikt när den är färdigväxt, då rekommenderar man att börja med 10% av hundens vikt. När man tränar kan man dra vattenfyllda flaskor eller däck, men vanligast är kedjor.

Uppvärmning, nedvarvning och stretching är mycket viktigt för att förebygga skador hos hunden. Träna sunt: inte för mycket eller för hårt, och smart: kräv aldrig för mycket av hunden. Ha tålamod!

**Tävling
**Vid tävling används vagnen. Tävlingsvagnen måste uppfylla vissa krav för att vara godkänd. Underlaget på tävlingsbanan måste vara av packad jord, fint grus, gräs eller matta. Den måste även vara 3-5 meter bred och 11 meter lång och runtom tävlingsbanan ska ett minst 90 cm högt staket infinna sig.

På SWBA-tävlingar måste hunden vara minst 18 månader för att dela officiellt, men from att hunden är 12 månader får hunden vara med som så kallad nybörjare. Detta främst för att man ska ge hunden positiva upplevelser i tävlingsmiljö. Hunden får dra max 15 gånger sin vikt, och domaren har rätt att avbryta när som helst.

**Behöver hunden vara röntgad?
**Man måste inte röntga sin hund innan man börjar träna WP, men det rekommenderas. Man kan röntga höfter och armbågar på vanligt vis. Men en teknik som kallas PennHip är att föredra då man röntgar i flera olika ställningar. Plåtarna skickas sedan till University of Pennsylvania i USA för att kontrolleras, de jämförs även med plåtar från hundar av samma ras. Resultatet presenteras som en siffra och inte A B C eller D. Veterinärer som alltid finns på plats vid tävling har inte sett problem med hundens höfter vid WP. Vissa veterinärer rekommenderar WP för att muskla upp och stärka hunden, även för att hålla hunden vid god kondition. De flesta tävlande WP-hundar har mycket bra höfter.

**Vilken hund passar bäst?
**Många tror att man behöver ha en speciell slags hund för att träna WP. Tex en bull- eller terrierras. Detta är såklart inte sant, man kan träna WP med alla hundar oavsett ras och storlek. Det spelar inte heller någon roll om hunden är renras eller blandras. WP är en bra tränings- och aktiveringsform för de flesta hundar. Det är ett sätt för att få hunden i bättre kondition, då många hundar idag tyvärr lever ett osunt liv som leder till fysisk och psykisk ohälsa. Även ett bra sätt att trötta ut hunden fysiskt, så att den blir av med överskottsenergi.

Bosse som är en Chinese Crested Dog vann både SM och EM i sin viktklass i år, 2011.

Hur går man tillväga om man vill träna WP och hur mycket kostar det?

Om du är intresserad av att träna WP, ta kontakt med en av SWBA’s lokalgrupper. Där kan man få testa på att träna WP gratis ca 4 gånger. Där kan man oftast få låna en sele. Om man sedan vill fortsätta kostar ett medlemskap hos SWBA 300 kronor per år, vissa lokalgrupper har även en medlemsavgift på ca 100 kronor. En måttbeställd WP sele kostar ungefär 600 kr och uppåt. Man kan även träna själv, tex om man har för långt till någon av lokalgrupperna. Du bör i så fall vara mycket påläst om vad träningen innebär, så att ingenting går fel.

Inne på Weight Pull iFokus kan du läsa mer och diskutera om sporten.

För ytterligare information samt källförteckning:
http://www.activedog.se/Reportage/weightpull.aspx
http://www.swba.net/
http://www.pulldoggies.com/
http://www.miloswebb.com/weightpull.htm

Författare: Chilli10
Fotograf: Tezzla

Annons:
NinniH
2011-12-20 19:03
#1

Toppenartikel! Vår hane fick testa på weight pull i somras och det syntes att det är vad han verkligen gillar.


Zvintos
Uppfödning av Dvärgvädur Rex med stamtavla

LillyB
2011-12-21 17:53
#2

Underbart att den är inne!! Skrattande

\\\\\\\\\\\\\\\\_

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Chilli10
2011-12-31 15:45
#3

#1 Tack! :) Vad roligt!

pius314
2012-04-30 06:56
#4

roligt att läsa, tack för en fin artikel!

  • Tillräckligt bra är perfekt! -
[Madlene]
2012-04-30 13:23
#5

Bra artikel! Lärde mig även något nytt att man kan vänja hunden vid 8 veckors ålder, varför skulle man inte kunna det lixom :)

Chilli10
2012-04-30 16:42
#6

Tack så mkt! Roligt att den uppskattas Glad
Finns dock så mkt mer att berätta, vilket jag framför allt märker nu när vi själva utövar det. :)

Annons:
Bullemor
2012-06-10 17:15
#7

Efter att ha varit och kollat på WP idag så har jag några frågor!

* WP-selar är ju om (om jag förstått det rätt) måttsydda efter varje hund. Om man bara vill börja "prova på" , måste man ha en riktig WP-sele då, eller funkar det med tex. en Nome innan man drar så tungt? (vid hemma-träning alltså)  Vart skulle du sätta gränsen?

* På tävlingen idag så såg jag ingen som använde något annat än rösten som beröm/peppning. Är det tillåtet att peppa med tex. leksak eller godis? Används det ens vid träning?  Några körde ju också med ganska barsk röst vid peppningen. Anses det ok?

* Tävlingen idag kördes ju med matta som underlag. Hur pass bra klarar hundarnas tassar det när tävlingen/träningen körs på tex. grus? Är det mycket problem med trasiga tassar och klor?

Det var väl det jag kom på just nu. Mer kommer säkert!  Skrattande

Chilli10
2012-06-11 08:52
#8

#7

* Ja precis, de måttbeställs efter hunden för att den ska passa så bra som möjligt. Iom att det är så tung belastning är det viktigt att den sitter så bra som möjligt.
Har fått den frågan förut faktiskt. :P Det går väl, men det är ju inte optimalt eftersom den selen är gjord på ett annat sätt/för ett annat ändamål. Men visst, om man ska testa hur hunden reagerar på att dra en lätt kedja så kan man ju göra det. Så för att testa, men det är ingen bra lösning för regelbunden träning. Dvs så skulle jag sätta gränsen vid enbart för test och enbart några få tillfällen.

* På tävling får man inte använda något annat än sig själv och sin röst för att få hunden att dra. Vilket tonläge man använder spelar i största mån ingen roll, man kan få varning vif "felaktigt" beteende men jag tror att det måste gå ganska långt då, dvs att handlern inte uppför sig speciellt bra. Om et inte hade varit ok hade de fått en varning. I holding area (det område där hundarna väntar inför/mellan dragen) finns det skålar med godis som man får ta och ge hundarna. Man får alltså inte ha med sig något eget godis.
På träning använder de flesta godis. Jag brukar även ha en boll på snöre i fickan så får hon även bus som belöning när vi kommit av banan.

I Sverige är tävlingsreglerna ganska hårda om man jämför med sportens ursprungsland (usa). Om man kolllar på youtube-klipp från vad som ser ut att vara tävling blir jag lite rädd. Det hetsas hundarna verkligen till att dra (det är inte OK här). Det viftas med leksaker framför nosarna på hundarna bland annat, det ser inte alls snygg ut. Obestämd Om människor som är nyfikna på sporten går in och söker på youtube förstår jag verkligen att de får en dålig bild av sporten.
Jag tycker att det är sjukt att det är tillåtet att hetsa hunden så.

* De flesta tassar och klor klarar sig bra. På förra tävlingen var det en hund (av ca 50) som nötte ner sina klor så att den inte kunde tävla dag 2. DÅ var det grus. Så visst nöts klorna berende på underlag, men för en hund med bra klor märks det inte. Klorna ska helst inte vara nyklippta vid tävling med ska inte vara för långa heller. Då blir risken större för att klor går av.
Innan tävlingen görs en vet-besikning av hunden. Då kollas bla tassar och klor.
På träning klarar de det bra (har inte märkt något på Chilli och Prince iaf och har inte hört ngt från de andra i gruppen). Vi tränar dels på mattan, sen har vi en vagn på grus också, sen är det grusvägar, stigar mm när vi drar kedja (dragweight).

Hoppas du fick svar på dina frågor. Glad Undarar du något mer så är det bara att fråga så gör jag mitt bästa för att ge svar!

Bullemor
2012-06-11 13:22
#9

Tack så jättemycket för dina utförliga svar!

Riktigt intressant verkar det. Ska fortsätta läsa på här, så kommer det nog fler frågor vartefter också Skrattande

Upp till toppen
Annons: