Övrigt

Fördomar och okunskap

2011-12-30 17:01 #0 av: LillyB

Kamphund. Det är ett laddat ord som man ofta får höra som ägare till dessa raser. Man kan se rädsla och avsky i folks blickar, de byter sida av vägen då de möter en, folk kan spotta ur sig elaka kommentarer som gör en både arg och ledsen, medier vräker ur sig skräckhistorier om dem och politiker vill få dem förbjudna i landet. Att äga dessa raser kan ibland vara väldigt jobbigt. Fördomar och okunskap osar kring dem. Men vad grundar sig fördomarna på? Hur ska vi bemöta dem? Kan vi förhindra dem från att uppstå?

Denna artikel är skriven ur mitt eget perspektiv och efter mina egna åsikter.


Foto: Helena Hummelgren Pettersson

Fördomars uppkomst
Fördomar har alltid funnits och kommer alltid att finnas, det är något vi inte kan ändra på. Ordet "fördomar" betyder helt enkelt att man dömt någon eller något i förväg och det kan handla om vad som helst, i det här fallet har man dömt ut vissa hundraser trots att man inte känner till så mycket om dem eller de individer man träffar.
Uppkomsten av fördomar bland dessa hundraser beror på flera faktorer. Bland annat rasernas historia bland blodsporter, och även de raser som aldrig använts inom detta blir utsatta på grund av deras liknande utseende. Den oseriösa blandrasaveln där man varken har koll på hundarnas hälsa, mentalitet eller valparnas blivande ägare. En olämplig ägare kan vara en godhjärtad person men som saknar kunskap och kompetens eller så kan det vara en person som faktiskt menar illa, båda typerna är mycket vanliga. Att raserna och blandraserna ökat explotionsartat de senaste åren medan bristen på information fortfarande är lika omfattande gör också att många intar försvarsposition. Sist men inte minst så kommer vi till mediernas stora intresse för att sprida skräck och vinna fler läsare och tittare. En situation där en oseriöst avlad blandras fallit offer för en lång tids misshandel och vanvård biter sin påverkade och hotfulla ägare i självförsvar rubriceras gärna som "Pitbull attackerade sin ägare". Den rubriken uppfattas direkt som att en renrasig Pitbull oprovocerat attackerat sin ägare. Incidenter med andra raser är inte alls lika intressant att skriva om då de fallen inte uppmärksammas lika mycket, och då får folk för sig att det endast är "Pitbulls" eller "Kamphundar" som är med i såna här incidenter.


Foto: Timmy Tsai

Vanliga reaktioner
Då någon ger en onda blickar, byter sida av vägen vid möte eller liknande så tar väldigt många bullhundsägare illa vid sig. Man tar för givet att de gör detta på grund av att man har den här hundtypen, för man har varit med om det så många gånger. Det man ska tänka på här är att personen i fråga kanske är rädd för alla hundar, inte bara bullhundar. Onda blickar kanske inte är så onda som de ser ut. Personen kanske byter sida av vägen för att denne håller på att träna sin egen hund och inte vill tappa fokus eller den hunden kanske brukar göra utfall och personen vill inte utsätta er för det. Det finns alltså många anledningar till att folk agerar som de gör, och det finns många sätt för oss att uppfatta det. Tro inte det värsta.
Men det finns såklart även många som gör dessa saker på grund av fördomar, vissa visar det tydligare än andra. Då är det ganska självklart att man blir arg eller ledsen, vanligen båda delarna. Råa kommentarer och falska påståenden som spottas på ens hund av folk som inte ens gett honom eller henne en chans kan göra en väldigt frustrerad. Många väljer att avreagera sig på personen i fråga och starta gräl, men detta gör bara saken ännu värre. Personer med fördomar om dessa raser brukar även ha fördomar om ägarna, att de är tuffa typer som man helst inte vill ha att göra med eller att de är bimbos som inte förstår vad de har i kopplet. Börjar man som ägare att spotta tillbaka de elaka kommentarerna och bli arg så är det en bekräftelse för dom att deras uppfattning om ägarna är sann och detta ger inte en bättre bild av bullhundarna.
Reaktioner på mediernas och vissa politikers smutskastning kan ofta vara betydligt kraftigare, och det kan man förstå eftersom dessa når ut till väldigt många människor. Man blir som bullhundsägare desperat. Man vill få medierna att visa den sanna historien, man vill få politikerna att förstå verkligheten, men det känns som ett omöjligt uppdrag.


Foto: Lotta Nygårds

Hantera fördomar
Det man ska tänka på är att dessa personer är okunniga, då dem inte vet hur dessa hundar är så går dem på mediernas information och skaffar sig en uppfattning efter det. Om man mår dåligt så bör man tala med någon om det, till exempel en vän eller familjemedlem. Man mår dock oftast inte bättre fören man förstått att man måste sluta bry sig, och lyckats gjort det. Det är enskilda människor som gör detta, och vad dom tycker bör vi inte bry oss om. Vi är många som har dessa raser och vi är definitivt inte ensamma. Vi vet själva hur underbara våra hundar är och vi bör endast glädjas åt det och inte ödsla energi på andras åsikter. Låt oss inte sjunka till samma låga nivå som de personer som desperat känner att de måste visa sina åsikter. Låt oss befinna oss på en högre nivå än dem, genom att inte ge dem någon respons.


Foto: Ninni Hedblom

Förhindra fördomar
Du är helatiden en representant för dessa raser. Det är som sagt omöjligt att utrota fördomarna helt men man kan göra mycket för att hindra dem från att uppstå, man kan också få folk med fördomar att ändra uppfattning. Det mesta handlar om att bemöta folk på ett trevligt sätt och visa hänsyn, det kan alla göra. Om du som ägare till en bullhund kan bjuda folk på leenden, hälsningar och vänliga svar på frågor så ger du folk ett gott intryck. Du visar att du är en helt vanlig trevlig person som vill äga denna ras, inte någon bitter gangster eller dum bimbo som äger rasen av andra orsaker. Att visa hänsyn är också väldigt viktigt, man måste förstå att många faktiskt är rädda för dessa hundar och i många fall för alla hundar. Detta måste man respektera. Att släppa sin hund lös bland folk, oavsett ras, ser jag som respektlöst mot de som faktiskt är rädda och detta kan göra folk stridslystna. Om någon byter sida av vägen då denne möter en så kan man ändå ge dem ett leende och hälsa, istället för att bli bitter och ge personen onda blickar tillbaka. 


Foto: Lilly Blomqvist

Jag och min hund (bilden ovan) fick många elaka kommentarer kastade efter oss från en äldre man i grannskapet, han hade klara fördomar om min hund och detta gjorde mig frustrerad, arg och ledsen. Jag började svara på de elaka kommentarerna med lika elaka kommentarer tillbaka, detta gjorde saken ännu värre. Tillslut testade jag att le mot honom, hälsa glatt och önska honom en god kväll då jag mötte honom i affären. Han visste inte hur han skulle bemöta detta, så han blev trevlig tillbaka. Kriget mellan oss slutade och tillslut lät han till och med sin hund hälsa på min hund. Mannen avled nyligen, och det känns bra att vi inte bråkade på slutet. Efter det är jag bara trevlig mot de jag möter med min hund, oavsett hur otrevliga de är mot oss.


Foto: Lotta Nygårds

Ämnet på Bullhundar iFokus
Det är tillåtet att diskutera ämnet under fliken "Debatt och Diskussion", men enskilda incidenter vill vi inte diskutera i forumet. Om du mår dåligt över en enskild incident och känner att du behöver hjälp att hantera den så är du såklart varmt välkommen att vända dig till mig som sajtvärd!


Foto: Lotta Nygårds

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2012-01-08 19:01 #1 av: LillyB

Uppdaterad med nya fina bilder! Glad

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2012-01-08 19:09 #2 av: Loveradio

Fina bilder!

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2012-01-08 19:10 #3 av: LillyB

Väntar på en till som ska in där Liston håller i ett bollkadaver ;) Haha

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2012-01-08 21:48 #4 av: Viccan92

Jättebra skrivet och väldigt fina bilder.

Anmäl
2012-01-08 21:59 #5 av: L8sson

Kul läsning och kul att du kunde använda bilderna :)

Anmäl
2012-01-09 00:32 #6 av: Labolina_73

tass,, läser imorrn kl är såååå mycket ju.. :-)

//L

Anmäl
2012-01-09 00:33 #7 av: LillyB

Hehe ja gör det :D

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2012-02-08 11:39 #8 av: [Ronon-m]

Jätte bra artikel med jätte fina bilder! Glad

Anmäl
2012-02-09 12:14 #9 av: LillyB

Tack! Glad

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2012-07-19 20:26 #10 av: [pandes]

Jättebra skrivet! Det är det värsta jag vet när folk får för för sig att "kamphundar" är livsfarliga och kommer döda dig! Enda anledningen att stirra ögonen ur sig på en hund klassad som kamphund är för den är så otroligt söt!

Anmäl
2012-07-19 23:31 #11 av: mejamylove

Kan ni inte skicka denna artikeln till tidningen? Inte slarvigt skriven som de flesta andra artiklar som menar väl.

Anmäl
2013-02-10 20:27 #12 av: Cis-j

Jättebra artikel! 

Anmäl
2013-04-23 07:38 #13 av: EbbaTYK


Jag är en av dem med rädsla inför amstaff och pittbull. Jag vill inte och försöker släppa kontrollen och menar på att jag måste våga lita på hund och förare. Men det är svårt.

Jag är uppvuxen med hundar. Haft hund i hela mitt liv. Jag har gått emellan, när hundar rykt ihop, sedan jag var tio år, utan att vara rädd. 

Men efter att ha sett ett dramatisk och skakande bråk mellan en amstaff och en tax en sommar är jag otroligt reserverad för att detta skall hända min hund. Fem personer försökte få amstaffen att släppa taxen. Personer sparkade på hunden, folk skrek, dessutom skedde hela händelseförloppet vid vattenbrynet och taxen hamnade åtskilliga gånger under ytan. Det var bland det värsta jag någonsin sett. 

Om därför min hund skulle ryka ihop med en amstaff/bittbull vet jag inte hur jag ska få den hunden att släppa och det skrämmer skiten ur mig. 

Jag hade en granne som skaffade en amstaffvalp. Hos mig blev det ett gyllende tillfälle att möta min rädsla och min hund lekte med denna valp. Men valpen lekte inte på, vad jag ansåg, som valpigt utan bet alltid tag i hundens hals och hängde där till det att jag sa att det räckte. Med åldern ändrades inte beteendet och valpen blev större och fick ingen uppfostran. Jag lät dem inte leka igen och nyligen har jag hört att de gjort sig av med hunden och har nu en annan ras. 

Det finns bullhundar jag träffat som varit helt underbara och snälla som min hund har haft jättekul med. Jag märker också att min hund tycker om att leka med mindre och satta hundar.

Men skulle det hända något, upplever jag att jag inte har någon chans. 

Hjälp mig få känna lite mer trygghet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.