Träning och Tävling

Fredrik Steen - Intervju

2012-01-15 20:24 #0 av: LillyB

Vi ställer några snabba frågor till Hundcoachen Fredrik Steen.Hur började din passion för hundar?
Det vet jag inte riktigt. Den har alltid funnits där. Jag har inte levt en enda dag med mindre än två hundar. Jag har alltid älskat hundar.

Vad är det viktigaste man bör tänka på då man ska skaffa hund?
Att man har tid. Inte bara idag eller i morgon. Utan året om i 10 år eller mer. Det är som att ha småbarn.

Vad är grunderna för att en hund ska må bra?
Motion och stimulans. Till det kommer en bra relation mellan hund och hundägare. Finns inte en fin relation kommer hundägandet bli jobbigt. Blir det jobbigt så kommer hunden att bli olycklig.

Skiljer sig bullhundar från andra hundar på något sätt, t.ex i mentalitet eller vad de kräver av sin ägare?
Nja, generellt sätt så är denna typ av hund en relativt resursstark hund. Den skiljer sig inte så mycket mot andra resursstarka hundar. Men den kräver mer än en vanlig sällskapshund, det vill jag påstå.

Ett väldigt vanligt problem som folk har med sina hundar handlar om aggressivitet eller starkt intresse vid hundmöten, hur tränar man bort detta?
Genom att konsekvent visa hunden att vi inte bryr oss om andra "flockar". Genom tillrättavisningar då detta sker och belöning då hunden gör rätt. Man måste vara oerhört tydlig, gärna från dag 1.
Se Fredrik Steens videoklipp ang hundmöten!

Det finns många träningsmetoder inom hundvärlden, såsom positiv förstärkning, belöning, avledning, klicker, mm. Hur väljer man rätt metod?
Jag är allergisk mot olika metoder. Det handlar om att individanpassa. Individanpassningen gäller hund såväl som hundägare. Det som fungerar är rätt, oavsett metod. Att man som hundägare är otydlig mot hunden då det gäller gränssättning anser jag tyvärr är vanligt, det skapar problem för hunden.
Belöning och uppmuntran är oerhört viktigt för alla individer, även oss människor. Men ibland belönar vi på fel sätt så att belöningen egentligen inte betyder något för vår hund. Där skulle vi bli bättre.

Hur ska man hantera en skrämd eller nervös hund? T.ex vid nyårsafton.
Med starkt och tryggt ledarskap. Ju starkare och bättre ledare jag är, desto lättare kan jag visa hunden att detta är ofarligt. Ledarskap handlar om att "visa vägen".

Om en hund är väldigt osäker på människor, hundar eller omgivning, hur kan man stärka den och göra den säkrare?
Jag brukar prata om att "ge hunden semester i rädsla". Att genom ett starkt ledarskap se till att hunden inte hamnar i dessa situationer på ett tag. Det ger hunden trygghet.

Är ett tydligt ledarskap viktigt då man äger hund? Hur blir man en bra ledare?
Ja, mycket! Du blir en bra ledare om du är rolig, intressant, samt är tydlig i ditt sätt att kommunicera med hunden.
Se Fredrik Steens videoklipp ang ledarskap genom lek!

Hur är din syn på avel? T.ex extremavel och blandrasavel. Hur bör avel se ut enligt dig?
Jag är visserligen uppfödare, men denna fråga finns andra som kan svara på bättre än jag själv. För mig är det viktigt att avla på djur jag tycker mycket om. Självklart ska all avel ske på friska djur.

Som de flesta vet så omges bullhundarna av många fördomar, hur ser du på detta? Vad kan det bero på och finns det något man kan göra för att förhindra fördomarna från att uppstå?
Jag tycker det är mycket olyckligt. Här handlar det om att på alla sätt dementera det som inte är korrekt, men också ta ett större ansvar som enskild hundägare och rasklubb. Man får inte sticka under stol med att många av dessa hundar är resursstarka.

Du har träffat många ägare med olika s.k "problemhundar". Är det oftast människan eller hunden som problemet beror på?
Det är mer eller mindre alltid ägarens fel. Kommunikationen är för dålig helt enkelt!
Se Fredrik Steens videoklipp ang kontaktövningar!

Vilken är din favoritaktivitet med hund?
Jag älskar all typ av aktivitet med hunden. Om jag ska ha en favorit så är det långa skogspromenader. Det är det bästa jag vet.
Se videoklipp där polishund visar narkotikasök hos Fredrik Steen!
Se Fredrik Steens videoklipp ang sökövning med hund!
Se Fredrik Steens videoklipp ang sökövning med hund utomhus!
Se Fredrik Steens videoklipp ang sitt och stabiliseringsövningar!

Du skaffade nyligen en valp av rasen Staffordshire Bullterrier, varför valde du just den rasen?
Jag och en vän importerade en staffevalp från England. Jag tycker det är härliga och positiva hundar, det vill jag ta del av.

Hur går det med sötnosen?
Än så länge går det utmärkt. Valpen är hos min vän så jag har inte fått glädjen att gosa än.

Om du skaffar fler hundar i framtiden, vilken eller vilka raser intresserar dig mest då?
Det är en mängd olika hundar jag vill ha, det finns ingen jag inte vill ha. Men just nu kollar jag upp möjligheterna med att ha varg. Det är en dröm jag har.

Har du några visa ord du kan dela med dig av?
Krångla inte till det! Tillrättavisa om hunden gör saker du inte vill att den ska göra, belöna då hunden gör som du vill.


Besök Fredrik Steens hemsida och blogg!

Fotograf: Joakim Blomkvist

 

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl
2012-01-16 16:14 #1 av: pius314

intressant, ska kolla klippen senare. Har läst lite av/om Fredrik, men här fick jag ju mycket tips på klipp. Får se om hans sätt (obs ej METOD) är ett sätt för oss :-)

Anmäl
2012-01-16 20:12 #2 av: L8sson

Intressant att läsa! Han var på min skola för ett tag sen, synd att jag var sjuk ;) Han vill ha varg? hehe började skratta lite ^^, gulligt.

Anmäl
2012-01-16 23:20 #3 av: pippa__

Låter ju jättebra att skaffa en varg ;/

Anmäl
2012-01-16 23:24 #4 av: [Howard]

#3

Ääh, han är ju hundpratare som Cesar. Dom kan allt vet du väl Flört

Anmäl
2012-01-16 23:26 #5 av: pippa__

#4 Ja iofs ;) Nu råkar jag gilla cesar och hans tänk, men tycker detta är illa..

Anmäl
2012-01-16 23:32 #6 av: LillyB

Gick på en av Fredriks föreläsningar en gång och blev verkligen skitglad, han är enligt mig jätteduktig och förenklar saker som många gör så komplicerade. Han har ett bra tänk. Han har hjälpt mig med min hund då jag tyckte att jag testat allt och inte kom någonstans, och hans tips gav stora resultat så jag gillar honom mycket! :)

Ang varg så blev jag också förvånad, men han tänker nog på en stor inhägnad med en mindre grupp. Tror inte han tänker skaffa en varg att gosa med i tv-soffan ;) Ska bli intressant att se om hans dröm blir verklighet i framtiden och hur det isf går!

_________________________________

Mvh Lilly - Sajtvärd på Bullhundar iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.