Övrigt och OT

Namninsamling för katters rätt att leva!

2013-08-31 15:25 #0 av: [eskils]

Jag tror de flesta djurägare kan känna med djur som har det svårt, även om det inte är den sortens djur som man själv har hemma.

Sedan i våras pågår en viktig namninsamling för hemlösa katters rätt till liv:

Sluta avliva katter för mina skattepengar!

"Varje år dödas tusentals friska, hemlösa katter slentrianmässigt på order av våra Länsstyrelser. Detta sker utan att katterna först har undersökts och bedömts på ett professionellt sätt. Som försvar hänvisas ofta till studier som - efter kontakt med forskarna - visat sig vara misstolkade av länsstyrelserna."

Länsstyrelserna anser att katter som är lite rädda efter infångandet ska dödas! Om man ger katterna tid och vänligt bemötande så brukar den rädslan försvinna efter ett tag. Men Länsstyrelserna vill inte ge dem tid, och vill inte heller samarbeta med ideella kattföreningar, som har erfarenhet av rädda katter...

Gå in och skriv under och sprid protestlistan idag, så kan vi tillsammans hjälpa de drygt 100.000 hemlösa katterna och höja kattens status i samhället! Glöm inte att bekräfta din signatur via det mail du får till uppgiven e-postadress. Du kan vara anonym.

Namninsamlingen pågår till och med Hittekattens Dag den 1 september, dvs imorgon. Sedan överlämnas den till riksdag, regering, Jordbruksverket och Länsstyrelserna. Just nu har 8.371 djurvänner skrivit på listan.

Friska hemlösa katter har rätt att leva! Att vara rädd är ingen sjukdom!

(Hjälper till att sprida uppropet. Mer finns att läsa på t ex hittekatter.ifokus i tråden Stoppa Avlivningen av Hemlösa Katter!) 

Anmäl
2013-08-31 18:42 #1 av: [eskils]

#0 Korrigering: Namninsamlingen kommer att fortsätta även efter den 1/9.

Det som händer nu är att beslutsfattarna och myndigheterna kommer att få ta del av namninsamlingen. Att den pågår, vilket syfte den har och hur stort gensvar den fått. Namnlistorna kommer även att skickas med. Sedan fortsätter vi och samlar namn åtminstone till årsskiftet. 

Anmäl
2013-11-30 15:47 #2 av: [eskils]

Idag firas Kattens Dag i hela Sverige! KattHjärta Partajar 

Du kan hedra katten genom att skriva på namninsamlingen för att alla katter har rätt att leva, även de hemlösa katterna. Länsstyrelserna anser ju nämligen att dessa bortsprungna och övergivna katter, och deras ungar, ska infångas och avlivas, för skattepengar... Det finns många andra, civiliserade, sätt att komma tillrätta med problemet, och som tillämpas i andra länder.

Hittills har 10.862 personer skrivit på namninsamlingen i protest mot dödandet. Skriv på du också, och sprid listan till vänner och bekanta! Det är alldeles gratis och du kan vara anonym om du vill. Hjälp oss hjälpa! Tack på förhand - här är länken:

http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Och vill du läsa om EN GLÄDJANDE DOM häromveckan i Förvaltningsrätten i Göteborg, där katterna vann och Länsstyrelsen förlorade på alla punkter - då kan du läsa här:

http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/viktig-dom-har-fallit-i-trn-tvist

Anmäl
2013-11-30 18:19 #3 av: Emelie

Tummen upp

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2013-11-30 18:21 #4 av: PeerS

"Länsstyrelserna anser att katter som är lite rädda efter infångandet ska dödas!"

Källa på det här, tack.

Eller är det något folk antagit och ansett själva, eller finns det faktiskt svart på vitt att dom har sådana "krav"?

Anmäl
2013-11-30 18:35 #5 av: [eskils]
beslut-om-handlaggningsrutiner-avseende-overgivna-forvildade-katter.pdf

#4 Här kan du läsa Länsstyrelsens i Västra Götaland rutiner för hantering av hemlösa katter. Om katten inte t ex stryker sig mot en mänsklig hand eller låtsashand "inom två veckor ska katten ... avlivas".

Hoppas du har läst domen jag länkade till i #2, där Förvaltningsrätten ifrågasätter Länsstyrelsens krav på "hanterbarhet" för att låta katter leva. Mycket intressant!

Här är en tråd om det ärende som blev orsaken till namninsamlingen. Där satt djurskyddsansvariga på Länsstyrelsen i Uddevalla i ett möte med engagerade kattvänner, och lovade att de infångade katterna visst skulle få leva och komma till de väntande hemmen som kattvännerna ordnat. Nästa morgon avlivades katterna. http://hittekatter.ifokus.se/articles/512a2389ce12c40d3100040f-vargons-katter

Anmäl
2013-11-30 19:22 #6 av: Lena

#4 Nej då vi startar givetvis inte en namninsamling om påhittade saker. Det finns gott om dokumentation i Lst handlingar i olika djurskyddsärenden som gäller katter. Du märker inte av det om du inte djupdyker i handlingarna. Dvs beställer hem och betalar för handlingarna. Det är inget våra myndigheter skriver om i tidningarna direkt. 

Lägger in en text som ger svar på olika frågor runt namninsamlingen: 

Jag är en av dem som ligger bakom namninsamlingen. Anledning till att vi startat uppropet är den goda insyn vi skaffat oss i hur det fungerar med det Svenska Djurskyddet i praktiken. 

Vi är ett gäng som djupdykt i olika djurskyddsärenden under ett antal år. Detta parallellt med att vi på olika sätt arbetar med målgruppen hemlösa katter i praktiken. Min egen roll är att vara lite av en spindel i nätet där Hittekatter iFokus fungerar som ett nätverk. Vi jobbar även en hel del via facebook. 

Syftet är att förbättra situationen vad gäller hemlösa katter, höja statusen för katter över lag samt få kattägare att ta ett bättre ansvar. När det gäller hemlösa katter ligger Sverige inte vidare långt framme. Andra länder har kommit betydligt längre. USA ligger i täten vad gäller forskningen. Även många andra länder i Europa ligger långt före. T.ex. Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, England. Även Norge i vissa delar. 

TNR (Trap-Neuter-Return) och är en mycket effektiv metod när det gäller att stabilisera kattkolonier. Metoden är mycket välprövad och startade på 70 talet i England. Nu praktiseras den över hela världen både i varma och kalla klimat. Metoden bygger på kattens egna behov och har visat sig långt mer effektiv än de massavskjutningar (avlivningar) som praktiseras i Sverige. Trots vetenskapliga bevis är de svenska myndigheterna kallsinnigt inställda och vill istället fortsätta massavlivningarna. 

I Sverige är det ideella sektorn som till 99% tar hand om hemlösa katter. Det är därför inte så konstigt att det är där erfarenheterna och kunskaperna finns om hur hemlösa katter fungerar och hur de bör hanteras. Våra myndigheter däremot har tyvärr en förlegad syn som bygger på okunskap och missuppfattning av forskning mm. (Hur vet vi det undrar ni säkert. Jo vi har själva varit i kontakt med de forskare som Länsstyrelsen hänvisat till och fått det bekräftat direkt från forskarna själva). 

Av dem som varit tveksamma och inte velat skriva under har det varit argument som "vem ska ta hand om alla dessa katter?", "det måste ställas högre krav på ägarna istället",  "en död katt lider inte"  "vem ska betala?" "Det är djurplågeri att ha vilda katter instängda"etc. 

Svar på vanliga frågor vi får:

1. Vem ska ta hand om alla dessa katter? Det har inte handlat om vem som ska ta hand om dessa katter. Det har istället handlar om att myndigheterna (Länsstyrelsen) inte tillåtit någon att ta hand om katterna. I ett fall under våren (Vargön) fanns väntande hem till alla katter som omhändertagits på beslut av Länsstyrelsen. 19 katter av 21 möjliga avlivades trots detta. Detta sedan de infångats och hållits i förvar på ett hundpensionat och befunnits ha ett vilt lynne av en veterinär som mest sysslar med hundar. 

2. Vem ska betala? Du betalar redan idag för omhändertagandet, uppstallningen och avlivningen via din skattsedel. Det som görs av Länsstyrelsen och Polisen (som i sin tur upphandlar aktörer som ska ta hand om infångandet av katterna, avlivningen, uppstallningen och bedömningen) kostar enormt mycket pengar. De som får dessa avtal tjänar en rejäl hacka på det. Detta medan katthemmen och andra privatpersoner som arbetar med hemlösa katter gör det ideellt (gratis för dig som skattebetalare).

3. Det är djurplågeri att ha "vilda" katter instängda! Det går inte att uttala sig generellt på det sättet att katter som går ute per automatik skulle må dåligt av att bli omhändertagna av ett katthem eller privatperson. Hemlösa katter kan uppvisa ett skyggt beteende när de går ute - vilket är en överlevnadsstrategi - men tina upp efter kort tid inne i tryggheten och bli riktiga kelgrisar. Andra katter är mer reserverade och behöver längre tid på sig medan vissa aldrig kommer att bli socialiserade. (I sistnämnda fallet passar TNR bättre).  Hur som haver behöver inte katter stressas om den som tar hand om dem har kunskaper och erfarenheter i hur skygga katter ska hanteras. Precis som med mycket annat handlar det om individperspektivet. Det går att minimera stressen med rätt miljö och hantering. 

4. En död katt lider inte!  Det här uttrycket brukar vi som arbetar hem hemlösa katter få höra ganska ofta. Vet inte vad de som säger det menar egentligen? Döden är definitiv. Den som är död upplever ingenting längre. Det gäller alla aspekter av livet och alla former av liv. När en katt är sjuk och inget mera går att göra kan uttrycket vara berättigat. Men att använde det preventivt för att förhindra framtida former av lidande har jag svårt att ta till mig. Jag anser att det finns bättre vägar att gå. Katter som hamnar i Länsstyrelsens "våld" får i regel utstå en rejäl portion lidande innan kulan viner eller sprutan ges. (Därför borde den som anser att katter inte ska lida innan de dör skriva på namninsamlingen). 

5. Det måste ställas högre krav på ägarna istället! De katter som finns därute har inga ägare. (Om det nu inte är en bortsprungen katt som det går att knyta till en ägare = katten är ID-märkt). De är alla produkten av bristande ägaransvar bakåt i tiden. Med andra ord finns det inga ägare att ställa krav på, därför fallet argumentet platt till marken. Däremot måste det ställas högre krav på dem som är kattägare här och nu och som tänker blir det framöver. Förslaget till ny djurskyddslag vill ju införa obligatorisk ID-märkning för alla katter samt kastrering av alla katter som inte ska användas för avel. Om så sker - vilket vi hoppas - kommer påfyllningen av nya hemlösa katter att avta. 

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-04-17 12:03 #7 av: eskils

Hej igen djurvänner! Sol

Namninsamlingen går vidare för att vi ska få ett djurskydd värt namnet i Sverige. Inte mindre än 16.357 personer har nu skrivit på för att våra skattepengar ska användas till bättre saker än att döda friska katter. Skriv på du också om du inte redan har gjort det, och sprid insamlingen till vänner och bekanta! Du kan vara helt anonym om du vill. Kom ihåg att bekräfta i svarsmailet som kommer.

Namninsamlingen avslutas på valdagen den 14 september. Då kommer den att inlämnas till Länsstyrelser, Jordbruksverket och samtliga riksdagspartier.

Katterna tackar så mycket för din hjälp! HjärtaBlomma  Varje underskrift är viktig och kan göra skillnad.

Den tråd i hittekatter.ifokus som jag hänvisar till i #0 har stängts för att den blev full, och har ersatts av denna.

Här är länken till namninsamlingen.

Stort tack igen för din hjälp!!! Kramas


Anmäl
2014-04-23 14:31 #8 av: denizecarmen

De borde samlas in och kastreras/steriliseras istället för att avlivas..
Katter förökar sig i en jäkla fart och katter uppskattas inte av alla.
Jag bor i Turkiet och här är en massa hemlösa katter, men veterinärer erbjuder gratis kastrering av utekatter några gånger om året vilket är bra.

Anmäl
2014-04-25 10:55 #9 av: eskils

#8 Håller helt med dig - kastrering är den humana och civiliserade vägen att lösa problemet med de katter som redan är hemlösa. En katthona kan ju få ca 120 ungar under sitt liv...

För att stoppa eller minska tillflödet av nya hemlösa katter hoppas jag/vi att åtgärderna i förslaget till nya djurskyddslag (som skulle ha lagts fram i riksdagen i våras) går igenom; nämligen förbud mot att överge sitt husdjur, krav på att även katter ska ID-märkas och förbud mot att släppa ut fertila katter.

Intressant och glädjande att man är så djurvänlig och realistisk i Turkiet! Blomma Vet du vem som finansierar gratiskastreringarna? Har hört att något liknande tillämpas i Polen, och i Tyskland finns det statliga djurhem. Och i Norge lär det finnas TNR-kolonier.

Kanske bara i Sverige som myndigheterna fortfarande är så brutala och dödar friska sällskapsdjur på löpande band... Ledsen


Anmäl
2014-04-27 06:45 #10 av: denizecarmen

Ja precis! Det borde faktiskt bli lag på att inte få släpp ut fertila katter och att de kastreras istället för avlivas!
I Turkiet är det kommunen i de större städerna som står för kastrering av både hemlösa hundar och katter (de chippas i örat efter det också). I de mindre städerna som här jag bor är det veterinärerna själva eller om någon organisation sponsrar dom. :)
Det verkar faktiskt som om Turkiet är mer djurvänliga hehe för jag kan säga att i de större städerna har kommunen också ställt ut "matstationer" med automatisk vattenskål och matskål som fylls på ofta. Och här i mindre städer ser man vattenskålar och mat lite överallt.
Sverige borde ta efter, kastrera katterna så de inte kan få fler ungar och sedan ta hand och ställ ut kattmat till de som redan finns. :)

Anmäl
2014-08-16 14:54 #11 av: eskils

Just nu har namninsamlingen fått inte mindre än 17.940 underskrifter! Sol

Det är bara knappt en månad kvar tills namninsamlingstexten med alla underskrifter ska lämnas in till riksdagspolitiker och myndigheter. Vi har alla chanser att få ihop både 18.000, 19.000 och kanske 20.000 underskrifter tills dess. Ju fler underskrifter, desto mer lyssnar de på oss - och desto större chans har de övergivna och bortsprungna katterna att få leva!  Katt Det finns ju faktiskt andra sätt att minska antalet hemlösa katter än att döda dem på det bestialiska sätt som nu pågår...

Skriv på du också om du inte redan gjort det, och sprid namninsamlingen till alla sympatiska människor du känner. Du kanske känner någon, t ex äldre person, som inte har dator/mobil? Fråga honom/henne om du får skriva hans/hennes namn på listan också med din dator/mobil.

Du som är eller känner en reporter: försök få in en notis eller artikel om namninsamlingen i tidningen! Får idé

Stort och varmt TACK till alla som hjälper till att rädda katternas liv! Hjärta

Här är länken: 

http://www.skrivunder.com/signatures/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar/start/6570


Anmäl
2014-08-17 17:20 #12 av: Lena

Nu gick vi upp över 18.000 underskrifter! 18.020 för att vara exakt! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.