Allmänt

Ett nytt inlägg om staffe

2014-08-12 18:15 #0 av: sturee

Okej, jag skriver ännu ett inlägg med fokus på staffens problematik angående andra hundar. 

Jag har googlat runt som en galning sista två dagarna, hos uppfödare, dissusionsforum, youtube och på ssks hemsida. 
Och jag blir helt till mig av glädje när jag inser att denna rasen hade passat
P E R F E K T hos mig och min sambo. 

Mitt problem med staffen är allt man får höra angående aggresivitet till andra hundar. Hur dom har anfallit (till och med dödat) andra hundar, att du aldrig riktigt kan lita på din staffe osv osv.. VARFÖR finns dessa rykten?

Jag vet att staffen är en kamphund och att den avlades till dessa beteenden och att de är därför folk ogillar och kanske är rädd för rasen. Men alla historier och artiklar där dom gått på både hundar och människor? Är det ren bullshit? 

Om de ligger sanning i dessa artiklar, är det uppmärksammat enbart för att de var just en staffe den gången, eller är det sant att staffen tar till bettet tidigare och "lättare" än andra hundar. 

Är det mer regel än undantag att de händer sånt här. Bör jag vara rädd när min staffe umgås och leker med andra hundar? 

summan av de hela vill jag veta, av sånna som HAR erfarenhet, alltså inte "jag har hört.." hur stor är denna problematik egentligeeen? 
Kan man jobba bort de? 
Finns de  olika linjer där de är bättre med vissa linjer än andra?

Snälla hjälp mig med detta frågetecken! 
Ha de gott! 
/Sofie 

Anmäl
2014-08-12 18:19 #1 av: sturee

Att tillägga är att ifall de bara är så att min staffe inte intresserar sig för att leka och umgås med hundarna i min närhet, gör mig inget. Utan de handlar om själva anfallen mot andra hundar. 

Anmäl
2014-08-12 18:27 #2 av: Wellcraft

Problematiken skulle inte jag vilja påstå är särskilt stor, värre är det med div. staffblandningar.

Jag tycker inte du ska behöva vara orolig. Men du ska inte heller romantisera rasen utan vara väl medveten om dess ursprung & om det smäller så smäller det rejält(vilket du redan är), en staffe attackerar oftast inte som andra hundar utan biter sig fast ordentligt & den har ett riktigt starkt bett som inte är att leka med.

Jag vet inte riktigt, rakt på sak, varför rykten existerar. Men dess ursprung som kamphund har nog med det att göra, sen är rasen benägen att attackera - det är ju ingen mjuk hund om man säger så utan den har varit avlad för att döda andra djur & instinkterna finns kvar, det måste man ha i åtanke.

Många släpper ju även ihop sina staffar med småhundar & hugger staffen då, då kan dödsfall ske väldigt lätt.
Jag har även varit med om staffar/amstaffs som sett mindre, fluffiga hundar som kampleksaker och börjat kampa med dem.
Hände min kompis sheltie.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2014-08-12 21:03 #3 av: Mischa

Ingen rök utan eld.

Anmäl
2014-08-12 21:08 #4 av: sturee

#3 vad menar du? 

Anmäl
2014-08-12 21:11 #5 av: sturee

Men detta måste ju även handla om uppfostran och socialisering när den är liten? 
De står mycket att den är väldigt trofast och lydig sin ägare dessutom. 
Skulle en staffe kunna hugga för minsta lilla? 
Det är väl de som är ett orosmoln, att den är opolitlig på de sättet. 
Att så fort man är i närheten av andra hundar måste vara stålsatt och ha koll konstant. Även om staffen lekt med hunden artontusen ggr innan. 

det är ju sånt man hört, att de har huggt hundar trots att dom kanske till och med ingår i familjen,,

Anmäl
2014-08-12 21:46 #6 av: Wellcraft

#5 Staffen ska ha en hög retningströskel, aggression mot människor ska inte finnas öht.
Klart det har med även uppfostran & socialisering att göra, det har du rätt i. De är inga lömska hundar.
Alla hundar kan hugga & jag uppfattar inte staffen som speciellt hundaggressiv överlag (dock mycket könsaggression) men som sagt, biter denna hund blir det större skador & oftast svårare att få bort hunden än om en ex. pudel biter.

Vet man vad man skaffar & kollar över linjer, ev mh, föräldradjur & har ett sunt förnuft så ska det nog gå bra

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2014-08-12 21:53 #7 av: NinniH

Ryktena i sig tror jag personligen dels uppstår pga den oseriösa blandrasaveln, och hund i fel händer. Självklart blir det mer skriverier om händelser när det är "kamphundar" inblandade, än om det är annan hundtyp. Vet inte hur många gånger jag läst artiklar där det bara står "hund", för att i andra se "kamphund"/"pitbull" odyl.

Problematiken i sig är väl när denna hundtyp hamnar hos fel ägare, som antingen totalt romantiserar rasen eller gör åt andra hållet och vill ha en tuff hund. 

Vad gäller om staffen har lättare till bett, så säger min erfarenhet inte det. Vår tik är exempelvis för snäll och fastän hon blivit provocerad av annan hund, har hon aldrig tagit till tänderna utan flyr hellre. Hon har ex haft en jrt som var mm från att sätta sig i nosen på henne och hennes respons på det var att hon nästan flög upp i knäet på min pappa (som passade henne då). Hanen tar inte heller till bett i första hand. Däremot är jag helt säker på att om han faktiskt blev attackerad så skulle han göra det. De startar sällan slagsmålen, men blir de väl påhoppade så ser de till att avsluta slagsmålen.

Så jag skulle säga att du inte behöver vara orolig och känna det som att du går runt med ett "laddat vapen", för så lätt har inte staffen att ta till bett, särskilt inte helt oprovocerat.

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2014-08-12 22:00 #8 av: Waymore_Hoss

Vill du ha en hund som du kan släppa i närmaste rastgård med andra hundar så är det fel ras för dig.

Anmäl
2014-08-12 22:16 #9 av: sturee

#8 

det är inte något jag behöver göra, och hade nog inte gjort oavsätt hundras.. 
Min oro ligger i hundar som finns i familj och vänkrets som jag umgås mycket med. 

Pappa- Boxer
Mamma- pudel, chihuahua x2
Två bästa komisar- fransk bulldog och fransk mastiff x2

Sen i övrig vänkrets har jag
Bulldog, diverse terrier, flatte, mfl..

Min hund behöver inte älska alla, men de underlättar ju ifall vi kan vistas i samma rum utan att de blir slagsmål..

Anmäl
2014-08-12 22:22 #10 av: sturee

Dessutom så med en annan hudras ex som träffar en annan hund och de leker och kommer väldigt bra överrens varje gång så oroar man ju inte sig för att nåt ska hända. Men sen har jag ju då hört att dom ska kunna hugga trots att de träffat och umgåts med en hund väldigt mycket. 

Så om tex min hund träffar min fars boxer och dom leker jättebra ihop, vid flertal ggr. Kan jag då lita på att de är buddies liksom?

Anmäl
2014-08-13 10:37 #11 av: Mischa

#4
Jag menar att även om det gärna överdrivs åt alla håll, så finns det en grund till påståendena.

Anmäl
2014-08-13 10:55 #12 av: oh-la

min erfarenhet om staffe, från tränare med erfarenhet av rasen och olika uppfödare är att den generellt kan få svårt med hundar av samma kön när den blir äldre, men inte på ett hysteriskt vis, eller nödvändigtvis värre än andra hundar. mot människor ska dom inte visa minsta aggressivitet, där upplever jag snarare att problemet är tvärt om. däremot kan jag säga att personer som inte sett en staffe in action i lek troligtvis tycker att dom är bra mycket mer aggro än dom egentligen är. dom brottas, biter, hänger och visar tänder. är det en mindre hund får man antingen läras in hund att leka på annat vis, eller helt enkelt hålla den borta från mindre hundar. jag ser ingen funktion i att låta min staffe leka med småhundar, eftersom hon är så fysisk trots att hon fortfarande är en valp.

sedan säger man ofta att en staffe reagerar snabbare. om en annan hund ger sig på en staffe, eller kaxar sig i allmänhet kan den snabbare slå över till "nu ska du få se på fan din kaxiga jäkel". i mångt och mycket tror jag dock att det handlar om att välja situationer. alla hundar kan hamna i bråk, oavsett ras, men jag väljer aktivt att inte låta min tjej hälsa på någon främmande hund, oavsett ras. jag vill verkligen inte att hon ska få några tråkiga erfarenheter av andra hundar, och kanske hellre ta till bett direkt. inget konstigt enligt mig, bra erfarenheter av andra hundar ökar chansen att få en hund senare som är stabil runt hundar. och i allmänhet tänker jag aldrig släppa fram henne till hundar i rastgårdar som vi inte känner, men det hade jag inte gjort oavsett. känns lite som kursledaren för valpkursen sa "lite som att släppa ut sina ungar med en boll på plattan i stockholm och be dem leka fint med alla son finns där".

i övrigt har alla de staffar jag träffat bott i hundflockar med blandade raser utan problem eller bråk. de går på dagis, är underbara mot människor och umgås hellre med dem än med andra hundar. 

vi har mycket hundar bland vänner och släkt, men jag oroar min inte det minsta. skulle hon senare bli tjurig mot exempelvis tikar, ja då får vi anpassa oss. vi valde rasen för att den passar oss perfekt.

jag tror även att mycket av detta handlar om fördomar som främst späds på av alla fel omhändertagna blandningar med diverse staffe/amstaff/pitbull och gud vet allt. i övrigt har alla renrasiga staffar jag träffat varit otroligt härliga välfungerande hundar med humor, glädje och arbetsvilja.

Anmäl
2014-08-13 11:42 #13 av: sturee

#12

Tack för ett genomgående och bra svar! :) Det känns som att ju mer man pratar med staffe ägare ju mer får jag klart för mig att de överdrivs väldigt mycket ifrån alla håll och kanter. Har faktiskt inte med alla staffeägare jag pratat med hört någon utav dom som de hänt något med iform av anfall och bett. 

Känns bra och skönt! 
För jag har fallit otroligt mycket för staffen. 
Känns som de är den perfekta hunden för mig :)

Anmäl
2014-08-13 13:38 #14 av: Ison

De staffar jag träffat(räknar endast de renrasiga) har varit väldigt blandade. Hanarna har varit lugna och trevliga, haft problem med andra hundar men snäll
Mot människor.. Tikarna däremot.... Falska och kan va super gulliga, sen satt ena fint i armen utan förvarning, vrånga mot det mesta till och från. Tydligen så de gjorde och brukar vara enligt ägaren. Uppfattar rasen som väldigt bunden till en, antingen husse eller matte( alltså de får en klar favorit, andra duger men fortfarande finns en som är bäst). Väldigt fina hundar, och tror säkert det finns snälla och stabila staffar. Med tyvärr gör dom jag träffat att jag inte skulle vilja ha en egen. Verkar vara för blandat vad man får, och dessa hundar jag träffat har engagerade och duktiga ägare som haft dem sedan valp så är inget sånt som spelat in.

Anmäl
2014-08-13 14:11 #15 av: sturee

#14

Okej, men känns ju rent generellt att de är mer undantag än regel att dom är sådanna. Jag menar, de känns mer som de har med själva individen att göra och inte rasen. Finns väldigt många hundar som är instabila och som kan agera utåt, inte bara staffar. 

Mycket cirkulerar också om att det finns många oseriösa uppfödare som avlar på fel linjer osv. Sånt blir ju inte superbra med en hund som staffen som har sin bakgrund till trots. 

Anmäl
2014-08-13 14:15 #16 av: Mischa

#15
Vad innebär "fel linjer "?

Anmäl
2014-08-13 14:24 #17 av: sturee

#16 

fel och fel, beror på hur man ser de klart. Fel enligt mig. 

att dom avlar för att hunden ska behålla sin "kamphundsstämel" och hundaggresivitet. 

Anmäl
2014-08-13 15:40 #18 av: Ison

Ja de är klart det finns olika hundraser som kan agera utåt. Känns dock inte som man ska förminska vad det är som springer i andra sidan av kopplet genom att vara naiv och ha "min hund är världens snällaste och skulle aldrig göra något, hur kan man kalla den här för kamphund" attityden.
Sen kan du gärna berätta vilka seriösa staffe uppfödare som avlar på kampen och det hundagressiva? Är nog snarare tvärtom att alla försöker få bort den stämpeln och avla på stabila hundar.

Anmäl
2014-08-13 15:50 #19 av: sturee

# 18

Jag skrev oseriösa uppfödare, inte seriösa. 

Och jag är helt med dig! Och jag är verkligen medveten om att det ÄR en tuff ras på de sättet. Vill inte förminska de alls. Det är bara att innan jag satte mig ner och verkligen kollade upp staffen och pratade med ägare så hade man nästan en känsla av att dom var farliga hundar. Men jag har ju förstått nu i efterhand att inte så är fallet. Att dom seriösa uppfödarna faktiskt försöker avla bort hundaggrisivitet osv. Sen även att "farliga" staffar är blandisar, som har hamnat i fel händer, fått helt fel uppfostran osv. 

Jag har fått till mig detta. 
Staffen är en underbar ras som ääälskar människor. Den har en tendens till aggresivitet emot andra hundar, speciellt emot samma kön. 
Men, med rätt och seriös uppfödare som avlar på "rätt linjer" och där du får hjälp med hur du ska uppfostra din staffe. Så kommer du få en jättebra hund! 

Jag har ju läst mig till och sett filmklipp på youtube där staffarna umgås och leker glatt med andra hundar. 

Anmäl
2014-08-13 19:00 #20 av: Waymore_Hoss

En staff är potentiellt farlig för mindre hundar och hundar i samma storlek. Det är relativt vanligt med könsbunden hundaggressivitet och den kan orsaka betydligt större skador än andra hundraser i samma storlek. Det är många genom årens lopp som varit naiva inför ursprunget och fått lära sig den hårda vägen. Antingen genom att de egna hundarna hamnar i slagsmål eller att deras hundar svårt skadar någon annans hund. Först då tycks insikten uppnås om rasens egenskaper.

Anmäl
2014-08-13 19:02 #21 av: Waymore_Hoss

Det är sällan coola Allan Ballan med sin häftiga kamphund som orsakar incidenterna.  Utan det är snälla Lisa med sin snälla kamphund som ska visa hela världen hur snälla och missförstådda kamphundarna är. Då kommer olyckorna som ett brev på posten förr eller senare.

Anmäl
2014-08-14 16:02 #22 av: vallhund

#17 Har aldrig stött på någon uppfödare som avlar på att behålla kamphudsstämpeln, inte heller någon som avlar på hundaggressivitet. De allra flesta avlar på rastypiska hundar o inte för att göra om rasen till mysiga soffvärmare. Att avla bort instinkter är i princip omöjligt.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-08-24 22:51 #23 av: optiMUS

Jag är egentligen fel person att svara eftersom jag äger annan "kamphund" än just Staffen. Men jag är uppvuxen med hundar. Rottisar i synnerhet. Har haft egna hundar av olika raser och jag kan säga så här, vilket jag TROR även kan tala för många Staffar. Det ÄR skillnad. Hon är lite vassare. Hon är dominant. Hon går inte till anfall, hon är en vänlig och trevlig hund. Men möter hon en annan dominant hund som utmanar henne tänder hon till på en halv sekund. Jag släpper henne inte med en massa okända hundar. Hon kan gå bra ihop med några enstaka som passar just henne. Som inte utmanar henne. Hade jag känt att jag va tvungen att ha en hund som skulle funka med hela släktens o bekantskapskretsens hundar hade jag inte köpt en kamphund. Det är inte länge sen de avlades och användes i syfte att döda andra hundar. Det kan man inte bortse från och tro att med rätt uppfostran och rätt uppfödare är det som bortblåst. Det är ett stort ansvar man har när man köper dessa hundar. För utöver det här med könsagression och deras bakgrund smäller det ofta rejält OM det väl smäller.
Jag är verkligen inte en sån som skaffat en sån här hund för att vara tuff. Jag vill inte heller göra henne tuff. Jag vill ha en kärleksfull, trogen bästa kompis som är fantastiskt rolig att träna tillsammans med. Att funka med massa andra hundar är inte något jag prioriterar. Faktum är att jag inte anser att min hund har behov av att hälsa på varje hund man möter eller leka med alla bekantas hundar. Ingen hund har det behovet. Det är vi som tror att de behöver göra det. När jag träffar släkt och vänner är det inga problem att hålla hundarna separerade och sen bara ha någon enstaka hundkompis hon funkar ihop med o kan busa med. Eller ingen alls om hon visar sig bli sån senare. Det verkar vara vanligt att de funkar fint med andra de första åren men att det kan ändras när de är 3-4 år.

Kanske någon mjuk och mindre komplicerad hund hade passat bättre? Cavalier kanske?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.