Raser

Passar en staffe mig?

2016-03-07 11:59 #0 av: Joelina

Hej alla iFokusare!

Jag heter Joelina och är snart 23 år gammal. Bor för tillfället i Småland men flyttar upp till Mälardalen till sensommaren. Jag är uppvuxen med rottweilers, men har just nu en corgi.

Jag jobbar med hästar och pluggar på distans, vilket betyder att min hund nu får följa med överallt och jag har mycket tid för honom. Han personligen tycker dock att det är HELTRIST med det här som heter "lydnad". Något som jag såklart är intresserad av. Han är som mest nöjd när han får följa med på ridturer, hålla koll på gården och ligga och sova på mina fötter när jag pluggar. Ett och ett annat spår eller nosework tycker han är roligt, någonting som jag har fått upp ögonen för. Men jag har väl insett att finaste lilla Floke kanske aldrig vill bli någon hund att träna och tävla lydnad med, och då har jag tittat runt lite på engelsk staffordshireterrier, en ras som jag har varit kär i i många år, men tyvärr aldrig fått möjligheten att verkligen umgås med en.

Min fråga till er då, är om ni tror att en staffe skulle passa mig? Det står ju att de inte tycker om regn och rusk och hästarna behöver ju mat och motion även om det haglar ute. Corgin tycker livet nästan blir bättre ju sämre vädret blir, men jag tänker att det finns ju både hundtäcken och varma sadelkammare om staffen inte trivs riktigt vissa dagar.

Jag har hört från några andra- och tredjehandskällor att staffar gärna är kampbenägna, och har ibland svårt att umgås med andra hundar. Men jag hittar ingen direkt förstahandinformation om det. Hur upplever ni det? För mig är det viktigt att min framtida hund klarar av många situationer och många djur. Jag förstår att det är mycket träning, såklart, men är staffar verkligen en hundras som generellt ger sig på andra djur? 

För att sammanfatta:

Jag är alltså intresserad av en aktiv sällskapshund som är förarvek så att jag kan träna & tävla lydnad. Det blir en del spår/nosework också, utöver alla timmar i stallet där hundarna springer lösa. Hunden i fråga får alltså inte ha så mycket jakt i sig.

Kom gärna med åsikter, synpunkter och andra tips! :)

Anmäl
2016-03-07 12:06 #1 av: thea_thea

En staffe skulle nog passa hos dig! Trevliga hundar som inte är jätteförtjusta i regn och dåligt väder, men som du sa finns det ju overaller och värmedynor Skrattar

Staffar är väldigt kampglada, vilket enligt mig är det bästa med rasen. Viss könsbunden aggressivitet finns men jag har inte upplevt det hos de staffar jag känner. De jag känner fungerar utmärkt med andra djur, men kan vara lite buffliga och alla djur uppskattar inte det. 

Var beredd på om du skaffar en staffe till lydnad att rasen är väldigt flamsig och kan ha svårt att koncentrera sig, men om man motiverar rätt är det inga problem.


Anmäl
2016-03-07 12:24 #2 av: Wellcraft

Det första du måste tänka på är att staffe är en terrier, ganska mycket mer terrier än t.ex. amstaff, enligt min erfarenhet, och då har jag träffat på en hel del.
En staffe är inget säkert kort i lydnaden för den med tävlingsambitioner. 
Men däremot anser jag att staffen tycker om att träna lydnad, så länge det finns variation i moment & belöning.

Man kan heller inte skaffa en staffe och vara helt säkert på att det kommer funka med andra djur, spec. hundar & smådjur.
Hästar däremot lär inte bli några problem, men vad gäller - som sagt - hundar & smådjur får man ha i beräkning att det kanske inte funkar hela vägen.
Könsaggression är vanligt & terriers kan överlag vara luriga med smådjur.
Ang. kamp så har de absolut mycket kamplust i sig, men det är snarare till fördel om man vill träna så kamp är en bra belöning!
Kamplust är inte detsamma som att hunden vill slåss med andra djur.
Det man får tänka på är att hundar som är rätt mycket terrier kan tycka det är uppfriskande med ett slagsmål, de är sällan konflikträdda. Däremot är min erfarenhet att de sällan startar bråk, men nästintill alltid svarar upp om någon bjuder in till en fight.
Hamnar en sådan hund i en riktig fight blir det sällan kul.
Bli inte avskräckt nu, jag tror staffen kan passa dig.

Socialisering är a-o & att acceptera att du kanske inte får en "hundgårdshund" dvs en hund som du kan släppa ihop med alla olika hundar hur som helst.
Men däremot blir det inga problem för en staffe att umgås "bredvid" andra hundar ( med rätt socialisering och uppfostran).
Skaffa gärna en staffe av motsatt kön än den hund du nu redan har.

Ett plus är att staffen är väldigt social, har aldrig mött en staffe som inte felfritt kan umgås med människor, främmande, såsom vuxna, barn & gamla. 
Vissa staffar i yngre år kan väl vara lite bullriga för de allra minsta & äldsta människorna.

Staffen har ofta en fallenhet för att göra rätt, även om de besitter en del självständighet. Det är en rolig arbetskamrat som gärna jobbar med kroppen.
Jag är helt säker på att en staffe skulle uppskatta ridturer, sätt på en klövjeväska så blir det dubbel glädje!
Du lär även få en del roliga & lärorika lydnadspass med en staffe, även om de inte har samma will to please & kvicktänkthet som de flesta vallhundar, t.ex.
Spår &  nosework uppskattas, vad jag sett! Ofta har de en enorm uthållighet och envishet i nosarbete.
Staffen ska inte ha jakt i sig, men man bör hålla staffen och mindre djur under uppsikt! Precis som med de flesta hundar.

Ang. frusenhet, se inte det som ett hinder. De flesta hundar kan härda upp sig om man inte daltar för mycket & så länge hunden rör på sig så brukar kyla inte vara någon fara.
Men i annat fall kan man ju köpa täcke. 

Vad jag läst om dig så tror jag absolut att en staffe kan vara något för dig, och en staffe hade defnitivt trivts hos dig! Men ta kontakt med olika uppfödare och prata igenom, tycker jag :) 

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-03-07 12:28 #3 av: PuffBuck

De jag träffade i samband med hunddagispraktiken var jättetrevliga och gick fint ihop med alla hundar i rasthagen. Det enda var att någon av dem kunde vara lite hård i leken med en goldenvalp, men det bröts av ägaren (jobbade där). Inte klockren på att bedöma, men det låter som om det skulle funka bra hos dig!

Anmäl
2016-03-07 13:00 #4 av: Joelina

Tack för era svar! :D

För att förtydliga så är jag väl inte ute efter att tävla SM liksom, men lite rallylydnad på medelnivå när det hinns med. Hästarna är alltid de som kommer få mest fokus i mitt liv, så därför kommer inte möjligheten att ha mål för svåra lydnadsklasser finnas.  Men jag vill ha hundar som fungerar i min vardag, som jag har kul med och som följer med överallt! Gärna följa med på fjällvandringar under somrarna också!

Min tanke har varit att skaffa en hanhund till, tikar är jag inte så speciellt mycket för egentligen. Men Wellcraft, du tror att det kan skapa problem lite längre fram eller vad var det du refererade till?

Som sagt, det är minst 8-9 månader kvar tills jag tänker att det passar med en till valp då corgin precis är året nu, men jag tänker att jag vill skaffa mig så mycket information som möjligt innan och kunna bolla lite idéer med kunniga staffemänniskor :)

Återigen, tack för er feedback!

Anmäl
2016-03-07 13:09 #5 av: Wellcraft

#4 Det behöver inte bli problem, absolut inte.
Men en staffetik är ett säkrare kort för att det skall funka, även när staffen blir könsmogen.
Men i slutändan gör du som du vill och vad du tycker känns rätt! Behöver inte finnas några rätt eller fel, men det är så jag skulle ha gjort.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-03-07 13:22 #6 av: Joelina

Har tikarna en mindre könsbunden aggressivitet? Inom corgi kan jag nästan uppleva att det är oftast tikarna som bråkar med varandra, hanarna kan gläfsa till och gapa lite, men sen är det bra. Tikarna går oftast in med mer "hugg".

Anmäl
2016-03-07 13:42 #7 av: Wellcraft

#6 Absolut inte. Könsaggressionen är jämn mellan båda könen. 
Men har du redan en hanhund, är en hund av motsatt kön säkrare - enligt min mening.
Detsamma om du nu redan hade haft en tik, då hade jag rekommenderat en hane till.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl
2016-03-07 13:54 #8 av: NinniH

Jag upplever att könsproblematiken är ungefär lika stor hos hanar som hos tikar och väldigt individuell. Vissa fungerar klockrent med andra, medan andra inte alls gillar de av samma kön. Jag känner en tjej som fick lämna tillbaka sin ena tik, eftersom de till slut slogs på liv och död om de inte hölls isär.

Med mina två upplever jag ingen könsproblematik, utan det hänger på individen. Hanen är mer benägen att komma överens med andra hundar, även innan han blev kastrerad (kastrerades för ett par månader sedan och blir 6 år). Tiken är lite mer osäker i sig själv, vilket kan skapa problem med vissa hundar. Men jag begär inte att de ska komma överens med alla.

Hur de kommer överens med smådjur är också oerhört individuellt, men de är som sagt terriers. Mina är uppvuxna bland kaniner och hamstrar. Tiken vet att de är off limits, men kunde vilja leka med kaninen när han var lös (har inga kaniner längre). Hanen avgudar smådjuren, speciellt hamstrarna och är riktigt försiktig med dem.

Vad gäller väderkänslighet så varierar det också. Man kan lika gärna få en staff som tränar oavsett väder, som en som går och gömmer sig under täcket när det regnar. Lipar Jag tror att ju mer arbetsvillig staffen är, desto mindre benägen blir den att bry sig om vädret.

Rallylydnad kan man utan tvekan komma långt om man vill, likaså agility och viltspår. Rasen visar sig även vara duktig när det gäller nose work. Lydnaden är det inte lika många ekipage, men de existerar. Glad

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2016-03-07 14:59 #9 av: Joelina

#7 Jag tänker mycket praktiskt, hur det blir när tiken löper. Då måste jag ju leja ut en utav hundarna ett tag och det är ju inte alltid att det klaffar. Dessutom med tikar så måste hänsyn tas till diverse löpcyklar när det planeras träningar och tävlingar. Nej, jag tycker nog att det praktiskt sett vore enklare med två hanhundar :)

Förstår din input, men för mig så skulle det nog innebära mer problem än lösningar. 

Anmäl
2016-03-07 15:11 #10 av: Joelina

#8 Är könsaggressivitet någonting kan nedärvas från föräldrar till avkommor? Det blir ju så himla trist om hunden i könsmogen ålder uppvisar en stor dos aggressivitet, då har man ju redan fäst sig vid hunden.

Jag vet inte, jag känner väl att huvudsaken är att hunden tål att andra hundar vistas i samma bubbla, resten kan man ju ta i itu med, tänker jag. Men svårare blir ju om hunden blir helt rabbiat. Fast det är kanske lite uppfostran med?

Bah. Jag tänker mig att det borde vara lättare för hunden att acceptera många olika hundar om det börjas i tid. (?)

Anmäl
2016-03-07 18:00 #11 av: NinniH

#10: Jag upplever inte att de blir såpass rabiata att de ex inte kan vistas i samma lokal eller liknande. Då skulle det ju inte funka med tävlingar och utställningar. Däremot varierar det hur pass nära inpå de klarar av. Huruvida könsaggressionen nedärvs kan jag inte svara på med säkerhet, men ärftlighet tror jag nog säkerligen spelar in. Men sen finns det ju aldrig en 100%-ig garanti att de kommer överens med alla/andra och det gäller ju alla raser.

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2016-03-07 20:20 #12 av: Joelina

Nej, precis! Och det är väl det jag själv har upplevt lite, jag har aldrig träffat en amstaff eller staffe som varit så pass aggressiv att den bara MÅSTE döda den andre hanen/tiken. Så därför blev jag lite förvånad över dessa andra- och tredjehandskällor som påstod att detta var vanligt inom raserna.

Vore intressant att hitta någon vetenskaplig fakta på nedärvd könsaggressivitet, ska nog se om jag kan hitta något att läsa om på nätet!

Och som du säger, det finns ju inga garantier någonstans, inte för någon hund. Det är ju som ett litet lotteri, men det är väl det som är charmen i det hela också :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.